Blog - studeni 2010
ponedjeljak, studeni 29, 2010

The Diamond Sterling

Boca tekile ukrašena s oko 2,5 kilograma platine i više od 4.000 dijamanata od ukupno 328 karata, bit će ponuđena na aukcijama u Londonu, Parizu i Dubaiju po početnoj cijeni od 3,5 milijuna dolara.

Riječ je o najskupljoj meksičkoj tekili na svijetu naziva The Diamond Sterling. Piće staro sedam godina, na tržište će biti plasirano u keramičkoj boci zapremnine 1,3 litara.

Proizvod je to meksičke tvrtke Haciende La Capille, koja već drži Guinnessov rekord u prodaji toga najskupljega alkoholnog pića nakon što je 1996. godine prodala samo jednu bocu za 225.000 dolara.

borovskaudrugamladih @ 19:28 |Isključeno | Komentari: 0
Francuski slastičar Patrick Roger napravio je čokoladno božićno drvce visoko 10 metara. Svoju je instalaciju postavio unutar radionice u Sceauxu. Iskoristit će ju za televizijski humanitarni događaj kako bi podupro istraživanja neuromuskularnih bolesti.

Drvo ima četiri tone, što je jednako masi od oko 800.000 komada čokolade normalne veličine.

Roger smatra da je napravio arhitektonsko djelo, koje je iznutra šuplje kako bi podnijelo vertikalni pritisak.

Za spravljanje čokoladnog drvca bilo je potrebno mjesec rada, a svima koji doniraju novac bit će poklonjen dio čokoladnog drveta.

borovskaudrugamladih @ 19:27 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, studeni 28, 2010

Svi problemi hrvatskog gospodarstva vrte se oko nezaposlenosti ili njome rezultiraju, a inicijative koje bi potaknule razvoj vještina nužnih za pronalaženje posla ili bolje karijere nisu baš česte. Nedavnom prezentacijom „Put do boljeg radnog mjesta“ informatičko učilište Algebra pokazalo je mogućnosti razvoja karijere u sektoru informatičke tehnologije, jednom od najmanje pogođenih krizom. Analizirajući trendove na europskom i hrvatskom tržištu rada, Algebra, Microsoft i portal MojPosao.net donijeli su zajednički zaključak da gospodarski oporavak Hrvatske i povećanje efikasnosti javne uprave nije moguće planirati bez povećanih investicija u ICT-rješenja, što će razviti i potrebu za novim informatičkim profesionalcima.

Uloga ICT-profesionalaca sve važnija

– Istraživanje koje su proveli Microsoft i IDC na globalnoj razini pokazalo je da će se u idućih pet godina za čak 90 posto radnih mjesta zahtijevati ICT-znanja i vještine, što već danas predstavlja izazov obrazovnim institucijama. S druge strane, uloga ICT-profesionalaca i broj informatičkih stručnjaka u procesu izlaska iz krize bit će od velikog utjecaja na brzinu transformacije te optimizaciju procesa unutar javnog, ali i privatnog sektora – komentirao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatske. Istraživanje je pokazalo da čak 50 posto direktora ljudskih resursa smatra kako će po završetku ekonomske krize ICT-vještine biti neophodne za više radnih mjesta nego danas.


Najtraženiji programeri

– Iako je od početka krize broj zaposlenih smanjen za nešto više od 10 posto, neki su sektori pokazali veću otpornost. Prema podacima Zavoda za statistiku, ICT-sektor je reducirao broj radnih mjesta za tek tri posto – kaže član uprave Algebre Hrvoje Balen.

Prema podacima portala MojPosao.net, kategorija „računarstvo i Internet“ predstavlja jednu od najvećih na portalu, a istodobno i jedinu u kojoj broj oglasa kontinuirano raste, četiri kvartala zaredom. Najtraženija su radna mjesta programer, web-dizajner, sistem-administrator, informatičar, sistem-inženjer, Java-programer i serviser računala.

Algebra je pokrenula i stipendijski natječaj vrijedan 500 tisuća kuna i namijenjen stjecanju znanja i vještina za uspješnije konkuriranje na radnim mjestima. U sedam hrvatskih gradova organiziraju Otvorene dane IT-zanimanja – dvodnevne susrete s pojedincima koji žele saznati više o radnim mjestima i poslovnim perspektivama.

borovskaudrugamladih @ 17:52 |Isključeno | Komentari: 0

Mame, tate, bake i djedovi znali su tajne velike uštede uz koje su preživjeli krizu, ali i živjeli zdravije. Prvi korak prema punjenju blagajne je recikliranje starih stvariStari savjeti za izlazak iz krize "pale" i danas te štede novac  
Početkom tridesetih godina prošlog stoljeća velika američka depresija koja je trajala čitavo desetljeće majke, bake, očeve i djedove naučila je reduciranju, recikliranju i redizajnu kućanstva u skladu s novonastalim kriznim okolnostima - a savjeti koji su i štedni i zdravi mogu se iskoristiti i danas. Obitelji iz tog doba nije padalo na pamet baciti papir za zamatanje darova - pažljivo se odmotao, izravnao i iskoristio za blagdane ili rođendane. Šampon se koristio do zadnje kapi, ostatke ruža izvlačilo se čačkalicom, a ono što se moglo uzgojiti u vrtu ili u teglicama na balkonu nije se kupovalo na tržnicama. 

Njihov je moto bio da se ništa ne baca i sve se mora iskoristiti do kraja. Tako bi u dobra stara vremena svaka domaćica uzgojila zdravi ružmarin i metvicu koji se koristio u jelima od tjestenine ili mesa. Tijekom hladnih zimskih noći nije se ni pomišljalo na paljenje grijanja nego bi se zagrijali ispod toplog pokrivača. Umjesto skupih sredstava za čišćenje domovi su se ribali sodom bikarbonom i octom koji ima i antibakterijsko djelovanje. I svakodnevni stres obitelj je izbacivala zajedničkim šetnjama i čišćenjem te popravljanjem stana. Tako su štedili novac za aktivnosti koje si trenutno nisu mogli priuštiti, a svaki trošak su mudro bilježili na papir kako bi u svakom trenutku pratili kućni budžet.

Dosta reklama koje tjeraju na trošenje

Gašenje televizora pruža brojne dobrobiti za društveni život i zdravlje (osobito ako se sjedenje na kauču zamijeni kretanjem ili nekom drugom aktivnošću), ali i doprinosi štednji u doba recesije. Osim manjih računa za struju smanjuje se i želja za kupovanjem nepotrebnih stvari zbog reklama koje navode na trošenje novca.

Besplatne novine i zabava u knjižnici

Knjižnica je odličan izvor gotovo besplatne zabave. Osim što možete pročitati besplatne novine i prikupiti gomile informacija - ne morate potrošiti novac na kupovinu knjiga.

Dobro staro kuhanje štedi novac i zdravlje

Shopping centri s velikim izborom nezdrave gotove hrane moderna su izmišljotina koje nije bilo u vrijeme velike depresije. Umjesto brzo gotovih jela jeftinije ćete proći ako se vratite dobrom, starom kuhanju.

Virtualna kupovina bez naknade

Naručivanje preko kataloga bez plaćanja dostave bio je popularan način kupovine za vrijeme velike recesije. U moderno vrijeme za to će poslužiti internet. Amazon, Ebay i ostali “virtulalni shopping centri” sjajan su izvor popusta i potpuno siguran način kupovine. Potražite proizvode za koje se ne plaća dostava.

Svijeće za deblji novčanik i romantiku

Isprobajte načine uštede električne energije. Kad god možete žarulje zamijenite svijetlosti svijeća koje daju topli ugođaj bez prevelikih računa, a perilicu palite samo za vrijeme niže tarife.

Ušteda na lijeku, ali ne i na zdravlju

Generički lijekovi imaju jednak sastav i djelovanje kao i obični lijekovi, ali su drugog imena te su i jeftiniji. Generički lijek identičan je originalnom u ljekovitoj tvari, dozi, učinkovitosti, načinu primjene, kvaliteti i nuspojavama.

Domaća hrana za bebe umjesto kupovne

Umjesto kupovanja hrane za bebe možete je i sami pripremiti. Kupujte organsko voće i povrće, dobro ga očistite, skuhajte na pari i izgnječite. Ako beba tek počinje jesti domaću hranu pripremite samo jednu vrstu namirnica i dajte joj vremena da je prihvati. Prije kuhanja savjetujte se s liječnikom.

borovskaudrugamladih @ 17:51 |Isključeno | Komentari: 0

Bez obzira na krizu 43 posto Hrvata želi promijeniti posao

Na više od 100 natječaja za posao javilo se 13 posto Hrvata, na 50 njih 31 posto, a na 20 njih 22 posto. Na nijedan natječaj nije se javilo tek pet posto ispitanika

Petak, 19. 11. 2010.  Piše: Matija Majdak

Bez obzira na krizu 43 posto Hrvata želi promijeniti posao 
Hrvatima je mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja te sigurnost na poslu važnija od novca, pokazalo je istraživanje portala MojPosao provedeno u suradnji s portalima za oglašavanje poslova u BiH te Srbiji. Ukoliko postoji mogućnost stalnog zaposlenja, spremno je volontirati čak 91 posto Hrvata. 

Nakon završetka školovanja trećina nije uspjela pronaći posao, a gotovo 70 posto Hrvata traži bilo kakav posao. U BiH posao isključivo u struci želi 44 posto ispitanika, a u Srbiji 40 posto. Da će posao pronaći mjesec do tri nakon završetka školovanja očekuje 33 posto Hrvata, 24 posto Srbijanaca i 18 posto stanovnika BiH. U državnim firmama želi raditi samo 20 posto hrvatskih radnika, što je manje nego u BiH (33 posto) i Srbiji (30 posto).

Na poslu 76 posto ispitanika osjeća trenutnu financijsku krizu, a polovica njih zabrinuta je za svoje radno mjesto. Samo 15 posto Hrvata očekuje povišicu što je dvostruko manje nego u Srbiji. Da je kriza kriva za smanjenje plaća smatra polovica ispitanika, a 46 posto smatra ju odgovornom za otpuštanja. Uslijed krize četvrtina ispitanika je izgubila posao, a petini nije produljen ugovor na određeno. Po tom pitanju najviše se ističe Hrvatska.

Hrvati se najviše boje da će kriza potrajati, ali bez obzira na to 43 posto ih želi promijeniti posao. Za promjenu posla najodlučniji su Srbijanci (57 posto). U pronalaženje novog posla najviše se trude Hrvati. Na više od 100 natječaja za posao javilo se 13 posto ispitanika, na 50 natječaja njih 31 posto, a na 20 njih 22 posto. Na nijedan natječaj nije se javilo tek pet posto ispitanika

Prvo radno iskustvo za vrijeme školovanja steklo je 54 posto Hrvata, a njih 69 smatra da se do posla dolazi preko veze. Samo 18 posto ispitanika iz Hrvatske izjavilo je da kriza nije utjecala na njihov život.

borovskaudrugamladih @ 17:46 |Isključeno | Komentari: 0
subota, studeni 13, 2010

 

“Study in Croatia”  je nova web stranica koja je osmišljena kao osnovni izvor informiranja o visokom školstvu u Republici Hrvatskoj i prvenstveno je namijenjena mladim ljudima iz inozemstva koji su zainteresirani za studiranje u Hrvatskoj.

Ovaj portal predstavlja svojevrsni pregled sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj, mjesto na kojem se mogu dobiti sve praktične informacije o načinima prijavljivanja i upisa, smještaju, školarinama, studentskom životu kao i o viznom režimu. Pored toga, ova stranica daje i informacije o učenju hrvatskog kao stranog jezika te pruža i veliki broj općih informacija o našoj zemlji.

 

Za više informacija posjetite web stranicu Study in Croatia.

borovskaudrugamladih @ 16:40 |Isključeno | Komentari: 0
nstitut za razvoj obrazovanja obilježit će Tjedan međunarodnog obrazovanja (od 15. do 19. studenoga) predavanjima i radionicama o mogućnostima studiranja u SAD-u te gostovanjima bivših studenata i stipendista američkih sveučilišta.

Institut za razvoj obrazovanja, u suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu i Američkim kutkom Knjižnice Bogdana Ogrizovića, priključuje se svjetskoj proslavi Tjedna međunarodnog obrazovanja koji se ove godine u čitavom svijetu obilježava od 15. do 19. studenoga. Tjedan međunarodnog obrazovanja zajednička je inicijativa U.S. Department of Education i U.S. Department of State, a središnja tema ovogodišnjeg, 11. Tjedna međunarodnog obrazovanja je „Međunarodno obrazovanje: težnja ka održivoj budućnosti“. Više informacija o ovoj inicijativi možete saznati na http://iew.state.gov/.

Institut za razvoj obrazovanja, kao dio EducationUSA mreže, i ove godine organizira niz događanja u Tjednu međunarodnog obrazovanja na kojima će posjetitelji dobiti korisne informacije o mogućnostima studiranja u SAD-u. Tjedan započinjemo događanjem u organizaciji Američkog veleposlanstva pod nazivom „Studirajte ili provedite radno ljeto u SAD-u“ u Američkom kutku Knjižnice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Na ovom događanju posjetitelji će moći saznati više o odabiru i prijavama na američka sveučilišta, ljetnim radnim programima u SAD-u te o procesu dobivanja potrebnih viza. Ulaz na ovo događanje je slobodan.

U nastavku tjedna (u utorak, 16.11. i četvrtak, 18.11.) u Institutu za razvoj obrazovanja posjetitelji će imati priliku naučiti kako uspješno izabrati i prijaviti se na američka sveučilišta uz pomoć i savjete obrazovnih savjetnika i alumnija američkih sveučilišta. Za događanja u Institutu obavezne su predbilježbe e-mailom na iro@iro.hr Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

Događanja će se održati u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu i Instituta za razvoj obrazovanja.


Raspored možete pogledati na: StudentNet.hr

borovskaudrugamladih @ 16:39 |Isključeno | Komentari: 0
utorak, studeni 9, 2010
 

Društvene mreže polako se šuljaju na faks i danas sutra bi mogle postati legitimno nastavno pomagalo. Najnovija studija pokazala je kako studenti koji koriste Twitter u savladavanju kolegija imaju bolji učinak..

Već smo pisali o tome kako neki nastavnici uvode tweetanje za vrijeme kolegija kao način debate i postavljanja pitanja. Sada nam stiže nova studija sa sveučilišta Lock Haven iz američke države Pennsylvania koja još jednom dokazuje kako savladavanje gradiva korištenjem Twittera ima blagotvorne posljedice na indeks.

Skupina studenata koja je dobila različite zadatke, trebala ih riječiti i o njima diskutirati koristeći između ostalog i razmjenu ideja putem Twittera, pokazala je dvostruko veću angažiranost od skupine u kojoj su zadaci bili isti ali tweetanje nije bilo dopušteno. Ne samo to, studenti iz prve skupine dobili su u prosjeku bolju ocjenu.

Dr. Reynol Junco, predvodnik akademskog Twitter pokusa, nada se da će sve veći broj profesora u budućnosti integrirati društvene mreže u svoj nastavnički rad. Za sada su mišljenja podijeljena i sve se svodi na pitanje – da li društvene mreže više dekoncentriraju nego što angažiraju studente?


borovskaudrugamladih @ 16:31 |Isključeno | Komentari: 0

Kina će za desetak godina imati najprestižnije Sveučilište na svijetu. Već danas sveučilite u Pekingu ima studentske kampuse opremljene sa luksuznim kupaonicama za svaku sobu i flat screen televizorima.

Vlasti u Pekingu ulažu ogromne svote novca ne bi li digli rejting lokalnog sveučilišta. Zemlja dovodi najbolje profesore iz Hong Konga u glavni grad, a i sve je veći broj inozemnih studenata. Do 2020. žele ih imati 150.000 tisuća, što je duplo više nego danas. Također, procjenjuje se da će sljedeće godine Kina imati najviše prijavljenih patenata u svijetu. Dakle, ulaganje u znanost i tehnologije veće je nego ikada prije i debelo konkurira najjačim zapadnim silama.

Učenje kineskog? O da!

 Najbrže razvijajućoj svjetskoj ekonomiji nije danas nikakav problem pozvati vrhunske učitelje engleskog jezika u svoje visokoškolske ustanove. Plaće su im astronomske. 16.000 funti mjesečno iliti preračunato – cca 134.000 kuna. S druge strane, pravo je vrijeme za učiti kineski i usput zasjesti na masnu stipendiju. Programi i novčana pomoć za strance koji ga žele učiti vrlo su izdašni, a da ne pričamo kako sa solidnim znanjem engleskog i nekakvim znanjem kineskog možete tamo birati poslove žmirećki.

Kina se trsi promijeniti imidž proizvođača tekstilnog smeća i sastavljača gadgeta za zapadne brandove. Sve se više ulaže u zelene tehnologije, farmaciju i softverski injženjering. Za sada još zaostaju zbog lošeg srednjoškolskog sustava koji je ideološki skučen, visokim postotkom plagiranja i prilično lošim znanjem engleskog, čak i kod vrhunskih studenata i stručnjaka. No sve to polako će odnijeti bujica para na kojoj plovi kinesko ministarstvo obrazovanja.

borovskaudrugamladih @ 16:28 |Komentiraj | Komentari: 0Kina će za desetak godina imati najprestižnije Sveučilište na svijetu. Već danas sveučilite u Pekingu ima studentske kampuse opremljene sa luksuznim kupaonicama za svaku sobu i flat screen televizorima.

Vlasti u Pekingu ulažu ogromne svote novca ne bi li digli rejting lokalnog sveučilišta. Zemlja dovodi najbolje profesore iz Hong Konga u glavni grad, a i sve je veći broj inozemnih studenata. Do 2020. žele ih imati 150.000 tisuća, što je duplo više nego danas. Također, procjenjuje se da će sljedeće godine Kina imati najviše prijavljenih patenata u svijetu. Dakle, ulaganje u znanost i tehnologije veće je nego ikada prije i debelo konkurira najjačim zapadnim silama.

Učenje kineskog? O da!

 Najbrže razvijajućoj svjetskoj ekonomiji nije danas nikakav problem pozvati vrhunske učitelje engleskog jezika u svoje visokoškolske ustanove. Plaće su im astronomske. 16.000 funti mjesečno iliti preračunato – cca 134.000 kuna. S druge strane, pravo je vrijeme za učiti kineski i usput zasjesti na masnu stipendiju. Programi i novčana pomoć za strance koji ga žele učiti vrlo su izdašni, a da ne pričamo kako sa solidnim znanjem engleskog i nekakvim znanjem kineskog možete tamo birati poslove žmirećki.

Kina se trsi promijeniti imidž proizvođača tekstilnog smeća i sastavljača gadgeta za zapadne brandove. Sve se više ulaže u zelene tehnologije, farmaciju i softverski injženjering. Za sada još zaostaju zbog lošeg srednjoškolskog sustava koji je ideološki skučen, visokim postotkom plagiranja i prilično lošim znanjem engleskog, čak i kod vrhunskih studenata i stručnjaka. No sve to polako će odnijeti bujica para na kojoj plovi kinesko ministarstvo obrazovanja.

borovskaudrugamladih @ 16:28 |Isključeno | Komentari: 0
petak, studeni 5, 2010
Obavještavaju se korisnici i članovi kluba da od slijedeće nedjelje klub počinje raditi:
UTORAK i ČETVRTAK od 15 - 18
SUBOTA od 16 - 19!!!
 

Očekujemo Vas

Miroslav Radivojević, podpredsjednik

 

borovskaudrugamladih @ 13:19 |Isključeno | Komentari: 0
Arhiva
« » stu 2010
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Index.hr
Nema zapisa.